Zoek
Nieuws

De Reinbôge eerste Fairtrade basisschool van Tytsjerksteradiel

BURGUM – De Fairtrade Gemeente campagne van Tytsjerksteradiel kende al ruim zeventig Fairtrade bedrijven en organisaties, maar nog geen Fairtrade basisschool. De Reinbôge is nu de eerste basisschool die deze bijzondere stap zet. Donderdag 3 april heeft de school het Fairtrade certificaat ontvangen uit handen van wethouder Houkje Rijpstra.

Energy challenge week

De Reinbôge deed afgelopen week mee aan de Energy Challenge week, een projectweek waarin scholen veel aandacht besteden aan duurzaamheid. De Reinbôge heeft ervoor gekozen hierbij specifiek aandacht te besteden aan Fairtrade. Zo kreeg groep 5, 6, 7 en 8 gastlessen over Fairtrade. Daarnaast deed groep 5 een Fairtrade speurtocht door supermarkt Plus. Samen met het gegeven dat de school Fairtrade koffie en thee schenkt, is dit ruim voldoende om in aanmerking te komen voor het Fairtrade certificaat.

Jildou, Janna en Patrice overhandigen, wethouder Rijpstra, Carola Doesburg en meester Hoekstra een Plan van Aanpak om zuiniger met water, gas en stroom om te gaan op school.

Fairtrade scholen in Tytsjerksteradiel

Het motto van De Reinbôge is: de school met kleur, waar bijzonder gewoon is. Dit maakt de school helemaal waar met alle activiteiten op het gebied van Fairtrade. Wethouder Rijpstra hoopt dat meer basisscholen het voorbeeld van de Reinbôge volgen. In het voortgezet onderwijs kent Tytsjerksteradiel al wel een Fairtrade school: CSG It Liudger. Deze school ontving in 2012 het Fairtrade certificaat.

Fairtrade Gemeente

Tytsjerksteradiel is een Fairtrade Gemeente. Dit betekent dat de gemeente zoveel mogelijk het gebruik van Fairtrade producten stimuleert. Hiermee wordt op eenvoudige wijze bijgedragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden.